top of page

Huismiddeltjes tegen haaruitval door stress


Haar volgt een bepaalde cyclus. De groei of anageen, de transitie of catageen en de rustpauze of telogeen. Wanneer de laatste fase is aangebroken zullen de haren zich losmaken van de haarwortel en daardoor uitvallen door de minste verandering in de omstandigheden.

Wanneer we onder stress staan kan het haar veel vroeger is deze telogene staat terecht komen en daardoor heel snel gaan afbreken. Toch zijn er heel wat middelen waarmee we dit kunnen vermijden. Zo kunnen we zorgen dat we beter kunnen omgaan met stress. Of we kunnen onze voeding aanpassen. Op die manier kan de haaruitval door stress terug hersteld worden na enkele maanden.

Oefeningen om stress te bestrijden

Telogeen effluvium of haaruitval als gevolg van stress komt het meeste voor als gevolg van koorts, hormonen die uit balans raken door bijvoorbeeld zwangerschap, slechte voedingskeuze of sterke emotionele problemen.

De spanning van de stress op zich kan zorgen voor een verkeerde balans tussen de hormonen en daardoor het immuunsysteem in de verwarring sturen. Dit kan de haarwortels gaan aantasten waardoor we te maken krijgen met haaruitval. Daarom is het zeer belangrijk dat we weten wat we kunnen doen tegen stress.

Om stresswaarden te verlagen is het belangrijk dat we meer gaan bewegen. Meer bewegen zal ervoor zorgen dat we meer endorfine gaan aanmaken. Dit zal ons de nodige stressverlagende effecten leveren. Het zal er ook voor zorgen dat we ons algemeen beter in ons vel voelen. We kunnen natuurlijk ook nog op andere manieren ontspannen.

We kunnen bijvoorbeeld starten met meditatie. Of we kunnen elke avond een rustgevend bad nemen. Dit zal er allemaal voor zorgen dat spanningen uit ons lichaam gaan verdwijnen

Daarnaast kunnen we natuurlijk ook werken aan onze ademhaling. Denk eens goed na of het echt nodig is om onze haren te laten uitvallen door deze soort van spanning. Probeer rustig adem te halen door onze neus en met de buik. Op die manier kunnen we beter relativeren en kunnen we de stress beter bestrijden.

Onze voeding aanpassen

Er zijn twee voedingsstoffen die van groot belang zijn bij het versterken van onze haren. Dit zijn ijzer en eiwitten. Zij vormen de bouwstenen van onze haren.

Maar andere voedingsstoffen zoals zink en seleen spelen ook een belangrijke rol. We dienen te zorgen voor voldoende zink, seleen, ijzer, vitamines B en eiwitten. Op die manier kunnen we via onze voeding zorgen voor een gezonde huid en haren. En zullen we haaruitval door stress bestrijden.

Duurtijd

Dat zal natuurlijk enige tijd duren. Het lichaam moet zich aanpassen aan de verandering. De voedingsstoffen moeten de hoofdhuid kunnen bereiken en we moeten leren om meer te ontspannen. Daarom kunnen we stellen dat het wel enkele maanden kan duren vooraleer de haaruitval volledig gaat stoppen en de haren terug groeien als voorheen.

Referentie:

bottom of page