top of page

Is er een verband tussen testosteron en depressie bij vrouwen?


Speelt testosteron bij vrouwen een rol bij depressie?

Testosteron is seksueel hormoon die een belangrijke rol speelt in het bepalen van het libido bij zowel vrouwen als mannen. Bij mannen gaan de teelballen en de bijnieren voor de nodige aanmaak zorgen van dit belangrijke hormoon. Bij vrouwen wordt dit ook in de bijnieren aangemaakt en een deel wordt aangemaakt in de eierstokken. Wanneer zich veranderingen gaan plaatsvinden in het testosteron kan depressie veroorzaakt worden bij zowel mannen als bij vrouwen.

Wanneer testosteron zorgt voor een depressie bij vrouwen. Dan is dat in de meeste gevallen niet te wijten aan een te lage hoeveelheid testosteron in het bloed. Zoals bij mannen dan weer wel het geval is. Bij vrouwen gaat het meer om een te hoge hoeveelheid testosteron. Dit zal ervoor zorgen dat een depressie kan ontstaan.

Depressie

Depressie is een fysieke en emotionele staat die wordt in verband gebracht met gevoelens van angst, leegte, droevigheid, verlaagde serotonine waarden en verlaagd dopamine. Er wordt ook een verhoogde activiteit waargenomen van de hormonen die angst gaan regelen.

Depressie wordt in de meeste gevallen bestreden met medicatie die ervoor zal zorgen dat het serotonine gaat stijgen. Dit soort medicijnen zal ervoor zorgen dat het serotonine niet terug in de cellen kan verdwijnen. Op die manier zal het serotonine in de hersenen worden gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat ook het dopamine gaat stijgen en helpt in de meeste gevallen om de symptomen van depressie te onderdrukken.

Hoog testosteron en depressie

Maar te hoog of te laag testosteron kan er wel voor zorgen dat het libido gaat zakken. Het kan ook verhinderen dat we nog een orgasme kunnen krijgen. En bovenal, het kan de vrouwelijke eigenschappen onderdrukken. Zo kan er ongewilde haargroei ontstaan, een zwaardere stem, we kunnen gewicht opstapelen, agressief worden en uiteindelijk weinig energie hebben.

Te hoog testosteron zal er ook voor zorgen dat we een meer aromatase zullen hebben. Dit is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dat zal ook leiden tot een hoger cortisol of stresshormoon. Wat op zijn beurt weer de serotonine gaat doen dalen. Vrouwen hebben er dus alle belang bij dat het testosteron binnen de normale waarden blijft.

De oorzaak van te hoog testosteron bij vrouwen

Onze hormonen worden heel sterk beïnvloed door interne en externe factoren. Hoe we ons voelen heeft een grote invloed op de hoeveelheid hormonen die we aanmaken. En vooral dan welke hormonen we gaan aanmaken.

Ook vrouwen die heel veel eiwitten eten in hun dieet kunnen vaak te maken krijgen met een hoog testosteron. Wanneer we teveel eiwitten eten zullen die worden omgezet in vet. Maar bij vrouwen die heel fysiek actief zijn. Door bijvoorbeeld een fysieke job of door intensief te sporten. Dan zullen die overtollige eiwitten gebruikt worden om spiermassa te herstellen. Die beschadigd wordt door het sporten.

Deze eiwitten zullen het aanmaken van spiermassa ook gaan stimuleren. En dat zou dan ook nog eens het testosteron kunnen stimuleren.

Ook schade aan de bijnieren of hypothalamus kan leiden tot een verhoogde aanmaak van testosteron of cortisol bij vrouwen.

De behandeling

Wanneer je vermoedt te maken te hebben met een verhoogd testosteron, dan is het niet aangeraden om zelf te kiezen voor een behandeling. Beter praat je er over met je huisarts. Die kan dan een bepaalde behandeling voorschrijven.

Indien je de behandeling van de dokter, te gevaarlijk vindt. Of wanneer die geen nuttig antwoord kan geven. Dan kan je kiezen om afhankelijk van de symptomen. Bepaalde middelen te gebruiken.

Wanneer we dus problemen hebben met depressie veroorzaakt door een laag serotonine. Dan bestaan er heel wat natuurlijke middelen die het serotonine kunnen doen stijgen. Denk maar aan rhodiola, ashwagandha of sint-janskruid.

Een andere manier om de hormonen terug in balans te krijgen is door een DIM supplement te gebruiken. DIM supplement zal ervoor zorgen dat we overtollig testosteron kunnen onschadelijk maken. En zal de natuurlijke aanmaak van oestrogeen stimuleren.

bottom of page